ASINXRON MOTOR VALIDAGI YUKLAMA O‘ZGARISHI ASOSIDA QUVVATINI AVTOMATIK ROSTLASH. - Олимов, Жасур (Научно-технический журнал «Машиностроение», 2024)
Qisqa tutashtirilgan rotorli asinxron motor o‘zining ishonchlilik, chidamlilik va iqtisodiy samaradorlik nuqtai nazaridan afzalliklari tufayli sanoat korxonalarida keng qo‘llaniladi. Shu bilan birga, uning kamchiliklaridan biri shundaki, aktiv va reaktiv quvvat sarfini muvozanatlashtira olmasligi sababli quvvatni yo‘qotish omillari o‘zini namoyon qiladi. Ayniqsa, qisqa tutashtirilgan rotorli asinxron motor yuklanmagan (salt) ish holatda yoki dastlabki ishga tushirish vaqtida, quvvat koeffitsiyenti yoki foydali ish va unumdorlik keskin kamayadi. Shuning uchun, qisqa tutashtirilgan rotorli asinxron motorning quvvat koeffitsiyentini yaxshilash keyingi maqolar uchun dolzarb mavzu bo‘lib, bir necha yillardan beri qiziqarli echimlarni o‘z ichiga olib kelmoqda. Ushbu maqolada ikki turdagi boshqarish tizimini umumlashgan (chastota konvertori va bashoratli momentni boshqarish) sistemasi keltirib o‘tilgan. Ushbu maqolaning asosiy yo‘nalishi yuqorida aytib o‘tilgan ikkita tizimdan foydalangan holda qisqa tutashtirilgan rotorli asinxron motorni boshqarish tizimini loyihalash, turli nazorat usullarining ishlashini tahlil qilish va simulyatsiya va eksperimental natijalarni taqqoslash orqali ushbu usullarni nazariy tahlilini yoritgan.