“TABIIY TUSDAGI FAVQULODDA VAZIYATLARDA TEXNIK TIZIMLAR FAOLIYATINI TAKOMILLASHTIRISH” - Жалилов, Ахмадбек (Научно-технический журнал «Машиностроение», 2024)
Ushbu maqola tabiiy tusdagi favqulodda vaziyatlarda texnik tizimlar faoliyatini takomillashtirish masalalarini o‘rganishga qaratilgan. Maqolada dastlab tabiiy ofatlar va ularning texnik tizimlarga ta’siri haqida umumiy ma’lumot beriladi. Keyinchalik, favqulodda vaziyatlar davrida tizimlarning barqarorligini ta’minlash uchun qo‘llaniladigan zamonaviy texnologiyalar va usullar tahlil qilinadi. Tadqiqot uslubi sifatida simulyatsiya va eksperimental yondashuvlar qo‘llanilib, real hayotda yuz berishi mumkin bo‘lgan vaziyatlar modellashtirilgan. Natijalar qismi turli texnik yechimlar va ular orqali erishilgan samaradorlik ko‘rsatkichlarini o‘z ichiga oladi. Maqolaning xulosasida esa texnik tizimlarning favqulodda vaziyatlarga chidamliligini oshirish bo‘yicha tavsiyalar beriladi.